سمپاشهای پشت تراکتوری بومدار از بهترین انواع سمپاش در جهان بوده و به صورت سوار شونده کششی و خودکششی در سمپاشی مزارع مرد استفاده قرار میگیرد. پاشش در این نوع سمپاش کاملا یکنواخت و به علت نزدیکی نازلها به زراعت باد بردگی به حداقل ممکن میرسد. و در صورت کالیبراسیون صحیح و اصولی تلفات محلول سمی بسیار ناچیز میباشد. در کشورهای پیشرفته که مزارع تسطیح شده و هموار بوده و موانع وجود ندارد، از بومهایی به طول 40 متر استفاده میشود. که در این صورت لهیدگی محصول در زیر چرخهای تراکتور به حداقل ممکن میرسد. در ایران بدلیل ناهمواری، وجود جویهای آبیاری و موانع فقط از بوم 8 متری استفاده میشود.
عملیات اجرایی کالیبراسیون سمپاش پشت ترالکتوری بومدار
برای مثال میخواهیم یک مزرعه گندم را با ارتفاع 20 سانتی متر علیه علفهای هرز سمپاشی نماییم، چون حجم و ارتفاع محصول کم است باید ارتفاع پاشش نازل زیاد باشد پس زاویه 80 درجه مناسبتر از زاویه 110 درجه میباشد. و میتوان از نازل 8002 استفاده کرد و ارتفاع بوم را 70-80 سانتیمتر از روی محصول تنظیم کرد.
در صورتیکه مزرعه نسبتا هموار و احتمال برخورد بوم به زمین وجود داشته باشد، ارتفاع نازلها از بالای زراعت با دو بار همپوشانی 75 سانتیمتر انتخاب میکنیم.
اگر مزرعه خیلی نامنظم و احتمال برخورد بوم به زمین وجود داشته باشد، ارتفاع را با سه بار همپوشانی 110-120 سانتیمتر در نظر میگیریم. فشار سمپاش برای علفهای هرز 2 تا 3 بار و علیه آفات، فشار تا 4 بار خواهد بود. سرعت حرکت بسته به شرایط مزرعه 4-6 کیلومتر در ساعت انتخاب میشود. برای تعیین سرعت حرکت تراکتور یک فاصله 50 یا 100 متری را در نظر گرفته و با یادداشت زمان در طول ، سرعت را به دست میآوریم. به فرض 50 متر در 40 ثانیه (در 3600 ثانیه،4500 متر در ساعت یا 4.5 کیلومتر در ساعت)
با اندازه گیری خروج نازلها میتوان فشار سمپاش را تعیین نمود.
چون سرعت تراکتور 5 کیلومتر در ساعت مورد نظر میباشد با افزایش سرعت تراکتور میتوان به سرعت مورد نظر رسید. دور پمپ و فشار تابعی از دور موتور و سرعت تراکتور میباشد. در صورت سالم بودن فشارسنج، فشار را با تغییر پیچ رگولاتر به 2 بار میرسانیم و در صورت خراب بودن فشارسنج بهترین راه با دبی گیری نازلها فشار دقیق را تنظیم نمایید که از نازل 8002 در فشار 2 بار 640 سیسی محلول در دقیقه خارج میشود. که با تنظیم پیچ رگولاتر میتوانیم به این مقدار خروجی برسیم به این ترتیب سمپاش با فشار 2 بار و تراکتور با 1750 دور در دقیقه برای حرکت با سرعت 5 کیلومتر در ساعت در شرایط مزرعه تنظیم شده است. برای جلوگیری از اشتباه، شاسی سمپاش را در روی زمین قرار داده و آب موجود در مخزن را قرائت و اندازه گیری میکنیم. به فرض میانگین آب موجود در مخزن 270 لیتر و عملیات اجرایی را شروع میکنیم، برای دقت بیشتر یک فاصله 50 متری را چهار بار سمپاشی نمایید و به محل اولیه برگردد تا آب باقیمانده در مخزن اندازه گیری شود. بعد از اندازه گیری مجدد بفرض میزان مصرف 30 لیتر و طول سمپاشی شده 200 متر و عرض سمپاشی شده 8 متر حال میزان محلول مصرفی در هکتار را محاسبه میکنیم.
(طول سمپاشی شده × عرض سمپاشی شده) ÷ (10000 × آب مصرف شده در آزمایش ) = میزان آب مصرفی در هکتار
187.5 = (200×8) ÷ (10000 ×30) = میزان آب مصرفی در هکتار
با توجه به جداول تنظیم شده نوع نازل، فشار، سرعت تراکتور و ارتفاع پاشش میتوان میزان آب مصرفی را تنظیم نمود. به منظور تغییرات جزئی با تغییر و یا سرعت به حجم مورد نظر رسید. که در آزمایش فوق اختلاف 187.5 لیتر تا 200 لیتر را میتوان با چرخانیدن جزئی پیچ رگولاتر در جهت عقربه های ساعت کمی فشار را افزایش داد و در تکرارهای بعدی به رقم 200 لیتر در هکتار رسید.
گردآورنده : آقای مهندس پرویز دهشهری
نظرات کاربران